Edali Preloader
Botwinka

Zupa, która wszystkim kojarzy się z wiosną – ? BOTWINKA ?. Przepis dla wielbicieli. ?

SKŁADNIKI (na około 8 porcji):
? 4 pęczki botwinki,
? 1 łyżka bulionu warzywnego Winiary ze słoiczka*,
? 5 średnich ziemniaków (najlepiej młodych),
? 1 marchewka,
? 1 cebula,
? masło klarowane do smażenia,
? dużo koperku ?,
? 1 -2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego,
? ewentualnie koncentrat barszczu czerwonego w butelce,
? śmietana 12% – ilość według uznania,
? sól, pieprz do smaku,
? szczypiorek lub bączki z cebuli i jajko na twardo do podania.

WYKONANIE: Botwinkę dokładnie umyć. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Posiekać też łodyżki i liście z botwinki. Włożyć do garnka. Zalać wodą i dodać bulion*. Postawić na ogniu. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę z ziemniakami i marchewką. Podsmażone warzywa dodać do garnka z botwinką. Wymieszać, przykryć pokrywką i zagotować. Po zagotowaniu dodać sok z cytryny lub ocet. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby, gdy chcemy żeby botwinka miała bardziej intensywny smak, można dodać trochę koncentratu barszczu czerwonego z butelki. Gotować około 20 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek i śmietanę. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i szczypiorkiem / bączkami.

*Lepszą opcją niż użycie gotowego bulionu ze słoiczka będzie zalanie buraczków domowym bulionem warzywnym lub mięsno-warzywnym, ale jeżeli akurat nie mamy bulionu lub po prostu czasu to bulion Winiary ze słoiczka jest fajniejszą opcją niż klasyczna kostka rosołowa. ?