Zupa, kt贸ra wszystkim kojarzy si臋 z wiosn膮 – 馃挏 BOTWINKA 馃挏. Przepis dla wielbicieli. 馃檪
SK艁ADNIKI (na oko艂o 8 porcji):
馃尡 4 p臋czki botwinki,
馃尡 1 艂y偶ka bulionu warzywnego Winiary ze s艂oiczka*,
馃尡 5 艣rednich ziemniak贸w (najlepiej m艂odych),
馃尡 1 marchewka,
馃尡 1 cebula,
馃尡 mas艂o klarowane do sma偶enia,
馃尡 du偶o koperku ,
馃尡 1 -2 艂y偶ki soku z cytryny lub octu jab艂kowego,
馃尡 ewentualnie koncentrat barszczu czerwonego w butelce,
馃尡 艣mietana 12% – ilo艣膰 wed艂ug uznania,
馃尡 s贸l, pieprz do smaku,
馃尡 szczypiorek lub b膮czki z cebuli i jajko na twardo do podania.
WYKONANIE: Botwink臋 dok艂adnie umy膰. Buraczki obra膰 i pokroi膰 w kostk臋. Posieka膰 te偶 艂ody偶ki i li艣cie z botwinki. W艂o偶y膰 do garnka. Zala膰 wod膮 i doda膰 bulion*. Postawi膰 na ogniu. Ziemniaki i marchewk臋 obra膰, pokroi膰 w kostk臋. Cebul臋 drobno posieka膰. Na patelni rozgrza膰 mas艂o klarowane i podsma偶y膰 cebul臋 z ziemniakami i marchewk膮. Podsma偶one warzywa doda膰 do garnka z botwink膮. Wymiesza膰, przykry膰 pokrywk膮 i zagotowa膰. Po zagotowaniu doda膰 sok z cytryny lub ocet. Doprawi膰 do smaku sol膮 i pieprzem. W razie potrzeby, gdy chcemy 偶eby botwinka mia艂a bardziej intensywny smak, mo偶na doda膰 troch臋 koncentratu barszczu czerwonego z butelki. Gotowa膰 oko艂o 20 minut. Pod koniec doda膰 posiekany koperek i 艣mietan臋. Podawa膰 z jajkiem ugotowanym na twardo i szczypiorkiem / b膮czkami.
*Lepsz膮 opcj膮 ni偶 u偶ycie gotowego bulionu ze s艂oiczka b臋dzie zalanie buraczk贸w domowym bulionem warzywnym lub mi臋sno-warzywnym, ale je偶eli akurat nie mamy bulionu lub po prostu czasu to bulion Winiary ze s艂oiczka jest fajniejsz膮 opcj膮 ni偶 klasyczna kostka roso艂owa. 馃檭