Edali Preloader
Tarta morelowa

Przepis na pyszne ciasto z morelami. Naprawdę warto wypróbować. Szczególnie teraz, gdy moreli mamy pod dostatkiem. Idealne do kawy. 🙂

SKŁADNIKI (na formę na tartę o średnicy 25-26 cm):

CIASTO
200 g mąki pszennej zwykłej
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
240 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
120 g cukru pudru
szczypta soli
5-6 łyżek zimnej wody
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania wierzchu

NADZIENIE
1 kg moreli przepołowionych i odpestkowanych
½ szklanki cukru brązowego / trzcinowego
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na nadzienie umieścić w naczyniu i wymieszać (UWAGA – morele w czasie pieczenia kwaśnieją, jeżeli chcesz, żeby nadzienie było raczej słodsze, dodaj więcej cukru lub innego słodzidła np.: (ksylitol, erytrol)). Mąki wysypać na stolnicę, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, jedną trochę większą od drugiej. Głęboką formę na tartę o średnicy 25-26 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Większą część ciasta rozwałkować na 3 mm i wyłożyć nim dno i boki formy. Do środka włożyć morelowe nadzienie. Pozostałe ciasto rozwałkować także na 3 mm, pociąć na paski, ułożyć na wierzchu w kratkę tak, żeby łączyć z bokami ciasta. Posmarować jajkiem. Piec w 180° przez 50-60 minut do lekkiego zbrązowienia tarty.