Edali Preloader
Muffiny pełnoziarniste z owocami

Przepis na pyszne i bardzo szybkie do zrobienia muffinki. Wilgotne i owocowe. Aż żal nie wypróbować.

SKŁADNIKI (około 25 sztuk):
1 szklanka mąki pszennej zwykłej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mleka 2%
½ szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki cukru brązowego / trzcinowego / ksylitolu
2 jajka
1 łyżka otrąb (opcjonalnie)
owoce (jagody / porzeczki / brzoskwinie / jabłka / borówki / maliny)

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Na koniec dodać preferowane sezonowe owoce i delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do formy przelać ciasto. Piec w 180° przez około 30 minut (do suchego patyczka).

P.S. Muffinki ze zdjęcia były z jabłkami, spooorym dodatkiem cynamonu i wanilii oraz na wierzchu posypane płatkami migdałowymi. Znikają w mgnieniu oka! 🙂