Edali Preloader
Burger wołowy

Coś “na ząb” dla prawdziwych fanów mięska. ?

? BURGER WOŁOWY ? to świetna propozycja na pyszny i sycący posiłek, w stylu domowego fast-foodu. ?

SKŁADNIKI (6 burgerów):
? 800 g mielonej wołowiny,
? 1 jajko,
? 1 średnia cebula,
? 3 łyżeczki musztardy,
? 2 łyżki keczupu,
? sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra,
? 6 bułek,
? 6 plastrów żółtego sera,
? 6 płaskich łyżeczek majonezu (wiadomo – kieleckiego! ?),
? dodatki, np. takie jak u mnie: rukola, cebula, ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor, papryka czerwona, oliwki, sos do hamburgerów (opcjonalnie – możesz również przygotować samodzielnie swój ulubiony sos, ale jeżeli sięgniesz po gotowy ze sklepu i użyjesz go w małej ilości okazjonalnie naprawdę nic się nie stanie ✌️).

WYKONANIE: Mięso włożyć do miski. Wbić jajko, dodać drobno posiekaną cebulę, musztardę, keczup i przyprawy (sporo!). Dokładnie wyrobić rękami, żeby wszystkie składniki się wymieszały. Następnie uformować płaskie kotlety i ułożyć na tacce. Odłożyć na 30 min do lodówki. W międzyczasie przygotować dodatki – bułki przekroić na pół i opiec na suchej patelni. Warzywa pokroić w cienkie plasterki lub paski. Doły bułek posmarować majonezem. Ułożyć na nich rukolę i pierwszą porcję warzyw. Po upływie 30 minut, burgery wyciągnąć z lodówki i usmażyć – wkładać burgery na mocno rozgrzaną patelnię teflonową lub grillową (opcjonalnie posmarowaną olejem), smażyć tak pierwsze kilka sekund aż mięso się zetnie, następnie zmniejszyć ogień i smażyć dobrych kilka minut. Burger ma się przyrumienić. Następnie przewrócić kotlety na drugą stroną, położyć na każdym plaster sera i znowu powtórzyć smażenie przez kilka minut. Nie należy się spieszyć – burger musi smażyć się na wolnym ogniu, bo inaczej się spali, a w środku zostanie surowy. Gdy mięsko będzie już ładnie obsmażone, przełożyć burgery na bułki. Ułożyć na nich drugą porcję warzyw, polać odrobiną sosu do hamburgerów, przykryć rukolą i górną częścią bułki. Na „dużego głoda” podawać z frytkami stekowymi z piekarnika i koniecznie z solidną porcją sałatki czy surówki (szczególnie z warzyw sezonowych). ?